Yuko

Roze blaadjes van kersenbloesem vallen dwarrelend ten aarde onder het ritmisch gekling-klang van hamerslagen. Het hemellichaam draagt babyblauw met donzige witte poefjes in haar haren. In de verte staat een vulkaan die ondanks de afstand tot hem een halve horizon in beslag neemt; met permafrost rond haar krater.

De band die hij rond zijn voorhoofd gewikkeld heeft vangt gestaag-stromende zweetdruppels op. Zijn maag knort van de honger, maar zijn geest is fris als een hoentje, dus behoeft hij geen rust. Hij maakt nog even dit af en dan propt ‘ie wel een rijstbal naar binnen of zo, denkt hij. Het kan niet lang meer duren, hij is ten slotte al veertien uur bezig.

‘Hey baas! Baas! Hierzo! Hierzo! Baas! Kijk! Kijk! OII KIJK! BAASJE!’

Hij draait zich om en kijkt in de ogen van zijn beste vriend.

‘Wat is er, jongen?’
‘Ik. Heb. HONGER!’
‘Heb je honger?’
‘Ja! Ja! Ja honger, baas!’

Zijn eigen wensen kan hij nog wel negeren, maar nu er iemand anders van hem afhankelijk is neemt het plichtsbesef toe. Zijn werk kan wachten. Het is ook zijn werk maar. Hij trekt een kast open en haalt er een zak voer uit, die hij gedeeltelijk leegt in de bak van zijn goudgele metgezel.

Waar het voorheen galmde van aanbeeldgezang klinkt nu het gerinkel van gulzige verorbering. Tikkende nagels haasten zich over de stenen vloer terwijl het bakje voor hem uitschuift. De smid glimlacht met warmte in zijn hart. Wat maakte dat werk nou ook helemaal uit eigenlijk? Konden die klanten ook niet een dagje extra wachten?

Hij neemt in kleermakerszit plaats tegen de muur van zijn huis en kijkt naar de contente hond met de berg op de achtergrond. Langzaam worden gedachten dagdromen tot dromen proper hun intrede maken en hij naar de aarde dommelt om in slaap te vallen. Yuko slobbert zijn maagje vol, snuffelt naar mogelijke gevaren, trekt een deken uit de lade en kruipt vervolgens tegen hem aan.

Een lichte wind streelt ze welterusten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s