Schizoklinische beborderstoorlijn

Mensen tekenen cirkels op hun hand, want ze voelen zich niet helemaal senang en er wordt te weinig over depressie en psychische stoornissen gepraat en zo. Het is een beetje taboe, zegt het artikel.

Ik denk niet zozeer dat de “psychische stoornissen” het probleem zijn, ik denk dat de menselijke conditie anno 2020 dusdanig verneukeratief is voor sommigen van ons dat we onlosmakelijk in mentale doolhoven terechtkomen, om alle onnozele onzin te kunnen behappen die we moeten doorstaan voor we mogen proeven van de vrijheid waar onze leiders zo ostentatief mee pochen in hun partijslogans en hun schijnheilige retoriek.

We worden onderworpen aan achttien jaar mondsnoeren gevolgd door vier jaar arbeidsspecialisatie en uiteindelijk vijftig jaar veertig uur, geserveerd met een honderdduizend-dollar-glimlach van iemand die meer krijgt dan jij terwijl je zogenaamd gelijken bent. Onze broeders in de perifere landen werken zich dood zodat wij kunnen instagrammen. Volken worden leeggezogen voor goedkope schoenen en pronkgesteenten. De wereld brand voor onze haardverwarming en de vertrapten der aarde bloeden voor de bevloeiing van onze akkers.

Als je dit weet, als je hier stilzwijgend aan meedoet, als jouw belastingcenten deze malaise in stand houden en je machteloos bent daar iets aan te veranderen, zou dat niet een beetje steken van binnen? Zou er niet iets beginnen te knagen na tientallen jaren buigen?

Ik zou wellicht meer gêne moeten ervaren bij het uiten van mijn fatalistische gevoelens en mijn bodemloze weltschmerz. Maar ik schaam me er niet zo voor. Ik vraag me eerder af het wel redelijk is; of mijn suïcidale tendensen en mijn adolescente geschrei niet gewoon een zooi smoesjes zijn die mijn luiheid voortbrengt. De reden dat ik daar bang voor ben is dat mijn bedroefdheid zich vaak uit in een soort woede vervuld van verslagenheid en een verlangen om alles op te geven. Mijn depressie rechtvaardigt zichzelf door naar de wereld te kijken en te zien dat de meeste mensen in feite ongelukkig zijn en te murw gemept door de sleur om te kunnen veranderen. Ik observeer dat we psychisch uitgemergeld worden en ingezet als machines bij gebrek aan beter, verslaafd aan alles van bonen tot teer. Dat we gegijzeld worden door arbeidsovereenkomsten en afgestompt door schermen die klaroenen van koopjes en volkerenmoorden.

Een betekenisgevende machine. Dat is mijn beste beschrijving van de mens tot nu toe. We schenken de natuur haar namen en creëren de betekenis die schuilgaat in het alledaagse. Maar in wat voor wereld vindt die machine zich vandaag de dag? Wat is zijn betekenis? De planeet wordt onbewoonbaar gemaakt, de dieren sterven uit door ons toedoen, het individu is machteloos en positieve verandering wordt actief tegengewerkt door de mensen aan de macht.

Waar gaat de machine heen? Hij kan nergens heen, want hij moet zijn maandelijkse lasten betalen en zit vast aan zijn bezit, ook al is dat bezit soms niets meer dan zijn mensenrechten hem garanderen: Een huis, voedsel, educatie en een setje kleding of twee.

Sommige vrouwen hadden geen geld over voor maandverband vorig jaar, maar die Heinekentrut is rijker dan ooit. Je bent niets waard indien je arm bent is de boodschap.

Dus waarom zou ik trots moeten zijn op het land waar ik woon? Waarom zou ik mezelf een “Nederlander” wanen, in plaats van gewoon een mens? Waarom zou ik “ons” belangrijker vinden dan “zij”? Waarom zouden onze bommen gevuld zijn met bloemen in plaats van verdoemenis? Waarom zou ik me goed voelen in een wereld waar de nazi’s ineens wel oké zijn omdat Ali expres zo lekker goedkoop levert? Waarom zou ik vroeg uit bed komen voor een uitzichtloze lijdensweg?

Hoe belachelijk klinkt tegenwoordig het basisschoolsmoesje van alle mensen zijn belangrijk, ook de schoonmakers? wanneer de schoonmakers nog geen honderdste verdienen in een jaar van wat de baas in een dag naar binnen harkt? Het werk zelf is ook kwaadaardig. Lekker beetje iedere dag vegen op de snuifas zodat die belangrijke mensen je pensioen kunnen verkwisten aan lucratieve beleggingsopties en jij in werkende armoede leeft. Het is belachelijk. Banken hebben vangnetten van belastingcenten en burgers worden voor de leeuwen geserveerd wanneer ze hun krediet niet op pijl hebben. Als je rijk genoeg bent mag je kinderen verkrachten.

Er wordt geen mooie staat gebouwd voor Jan en alleman, er wordt niet oprecht gezorgd voor de medemens, we gaan geen prachtige toekomst tegemoet, we zijn voornamelijk vreemde zakken aan het vullen en onze zielen aan het verpanden. We zijn onwetende slachtoffers van gouvernementaliteit, opgeleid om onze naasten te wantrouwen en een vijand te zien in iedere gemeenschap die uitgebuit dient te worden door het grootkapitaal. Het is het niet waard om te werken voor het idee van ons land, het is het in onze tijd niet eens waard om te werken voor het idee van de mensheid, omdat we alles argeloos kapotmaken en geen gelukkig einde verdienen.

Het is het eigenlijk alleen nog maar waard om te werken voor je eigen belang, zodat je onherroepelijk nog meer schade aan kunt richten aan de enige natuurlijke bronnen van geluk: de Aarde en de medemens, terwijl je baas zich kapot lacht en zijn baas daarboven nog harder, omdat zij niets gaan merken van de negatieve gevolgen van hun wanbeleid. Wanneer de Hollanden blank staan en de ijsberen uitgestorven zijn bunkeren de rijken hun avonden weg in Zwitserland of Colorado. Tot die tijd zijn we koffervullers en picolo’s. Nee, erger nog. We zijn Uruk-hai. Stompzinnige uit de klei getrokken bruten die zich dood gaan werken voor iemand die ons als niets meer ziet dan een middel om een doel te bereiken. Maar wat speciaal, want we hebben de witte hand van Saruman zélve op ons hoofd! En hij is WIT! Wij zijn echt vét belangrijk!

Als dit de waarheid is voor je, hoe kun je dan niet een “stoornis” ontwikkelen? Als je een spel download dat je gedwongen de rest van je leven moet spelen, en je komt erachter dat je iedere dag gedood wordt door mensen die al vijf generaties V.I.P. zijn en alle diamonds en coins hebben gekocht zodat jij dat niet meer kunt doen en ze nu alle member only gebieden bewaken zodat je nooit kunt zien wat er precies in het spel zit, wordt je dan niet een beetje verdrietig? Ze beloven dat als je je hele leven blijft houthakken op tutorial island dat je dan uiteindelijk toegelaten gaat worden tot hun wereld, of als het jou niet lukt dan misschien wel je kinderen. Maar ze laten het zelden toe, want de rijken delen niet graag, totdat je ze in stukken hakt – wat je niet kunt doen, want je hebt geen wapens.

Als dat het spel is. Zou je het dan blijven spelen? Of zou je denken “wat een kutspel, ik ga iets anders doen”? Want daar komt de grap, mijn goede vriend. Je kunt niets anders doen. Het spel is je leven. Je zit hier vast. En anderen gaan bepalen wat jij gaat doen. En wat je gaat doen is werken voor hun profijt. Maakt ze geen flierefluit uit hoe malefide de mechanics zijn, hoe gecorrumpeerd de player base, hoe oneerlijk het pay2win aspect, je gaat godverdomme je abonnement betalen en spelen.

Je ontkomt er niet aan. Ze weten dat er een clandestien dingetje in die lelijke rotkop van je verstopt zit – koop meer make-up. Een dingetje dat zich ervan overtuigt dat de dagelijkse diarreesoep en bukkakecocktails van de moderne maatschappij het waard zijn, dat het ergens toe zal leiden, dat het goedkomt, omdat het leven leven wilt en niet kan leven zonder hoop. En precies dát dingetje is wat ze voor hun kar spannen. Precies die wil tot verbetering en creatie is wat ze drogeren en onderdrukken. Dat gevoel van hoop is de wortel die voor het paard van de samenleving wordt gehouden. Met de stok van angst geheven in de rechterhand.

Angst houd ons in toom. Het is de fuik voor onze dromen.

Dus tot je het lef hebt om van je af te bijten, zuigen ze je uit. Tot je leert dat geslacht worden op je zolen beter is dan afgesleten op je knieën leven zullen ze je blijven berijden. Tot je eindelijk terugslaat zullen ze je iedere dag vernederen, jij minkukelige proleet. Ik hoop dat je vroeg in je pensioen terminaal ziek wordt. Dat scheelt weer. Kunnen we misschien nog een vliegtuigje van kopen, beetje burgers poppen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s